Profesorii tineri dispar din școli, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță
Social 4 octombrie 2024, 19:07 | 87

Numărul profesorilor de până la 30 de ani a scăzut de două ori, în ultimii zece ani, iar o dată la cinci ani crește, cu 4%, ponderea profesorilor care au peste 60 de ani. „Profesorii tineri dispar din școli”, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, există însă noutăți îmbucurătoare - numărul educatorilor cu studii superioare s-a dublat.

Învățământul este cea mai mare ramură din sectorul bugetar, cu cei mai mulți salariați, afirmă Viaceslav Ioniță. Cu toate acestea, numărul cadrelor didactice este în continuă scădere.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Astăzi noi avem 33 de mii în tot sistemul educației, în domeniul preșcolar - 12 mii 600, o creștere de aproape 50%, și restul personalului care lucrează în sistemul de învățământ sunt 45 de mii. Când spun restul personalului, noi avem alte forme de învățământ, cum ar fi școlile sportive, școlile muzicale."

În Republica Moldova crește vârsta medie a profesorilor. În anul de învățământ 2024-2025, vârsta medie a unui profesor va fi, cel mai probabil, 50 de ani, afirmă Ioniță. Dacă în anul de învățământ 2013-2014, vârsta medie a angajaților din economia națională a fost de 41 de ani, iar a celor din învățământul primar și secundar general – 46 ani, astăzi cifrele arată altfel.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Avem 7,7% sau o scădere de două ori, a ponderii celor de până la 30 de ani. Practic, profesorii tineri dispar din școli. Profesorii de peste 60 de ani, ei deja sunt 22 la sută, cu o tendință clară, dacă observăm, cu o creștere de 4% la fiecare patru ani. Practic, cu un procent pe an crește."

Veaceslav Ioniță a analizat datele cu referire la educatorii cu studii superioare. În anul de învățământ 2005-2006, aceștia au reprezentat aproape 32% din tot sistemul, iar în 2023-2024, ponderea celor cu studii superioare a ajuns la 65%. „O situație benefică sistemului educațional preșcolar”, a specificat expertul. Ioniță a abordat și subiectul salariilor celor din sistemul de educație. Potrivit lui, timp de 15 ani, salariul din educație este cu aproximativ 20% mai mic decât media națională.

Opinia ta contează. Comentează!