Joe Biden și Emmanuel Macron și-au reconfirmat duminică, în discuții separate la telefon cu Volodmir Zelenski, sprijinul pentru Ucraina
Externe 12 decembrie 2022, 16:04 | 283

Joe Biden și Emmanuel Macron și-au reconfirmat duminică, în discuții separate la telefon cu Volodmir Zelenski, sprijinul pentru Ucraina. Comunicatul Casei Albe subliniază ajutorul american promis Ucrainei, 53 de milioane de dolari, pentru infrastructura energetică, anunţat în noiembrie, şi un pachet de 275 milioane de dolari, în muniţii şi echipamente. La rândul său, Macron, a abordat cu Zelenski conferinţă de sprijin pentru Ucraina, care va avea loc marţi la Paris.

"Cu preşedintele Zelenski am pregătit conferinţele, pe care Franţa le găzduieşte marţi: prima, internaţională, pentru a răspunde nevoilor Ucrainei de a trece peste iarnă, şi a doua cu companiile franceze care se angajează în reconstrucţia ţării", a scris preşedintele francez pe Twitter.

Aproximativ 500 de companii franceze se vor reuni "pentru a răspunde nevoilor critice ale Ucrainei, pentru a contribui la reconstrucţia ţării şi pentru a investi pe termen lung în potenţialul economiei ucrainene", a precizat ulterior Palatul Elysée.

"Ne-am sincronizat poziţiile înaintea unui summit virtual G7 şi a unei conferinţe de sprijin la Paris. Am discutat despre implementarea planului nostru de pace în zece puncte, despre cooperare în apărare şi despre stabilitate energetică", a informat și preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski va interveni marţi prin video în cursul acestei conferinţe "pentru rezistenţa şi reconstrucţia Ucrainei", în timp ce prim-ministrul său va fi prezent. Potrivit Palatului Elysée, vor participa "şefi de stat, şefi de guvern, miniştri" din 47 de ţări, precum şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Conferinţa are loc după declaraţiile lui Macron, care a subliniat la începutul lui decembrie că ar trebui să i se acorde "garanţii" Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina.

La Moscova, Vladimir Putin a afirmat vineri că ”Rusia va trebui probabil să ajungă la acorduri cu privire la Ucraina în viitor, dar că s-a simţit trădată de prăbuşirea acordurilor de la Minsk”. Potrivit lui Putin, citat de Reuters, Germania şi Franţa - care au intermediat acordurile de la Minsk de încetare a focului între Ucraina şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în 2014 şi 2015 - au trădat Rusia şi acum pompează cu arme Ucraina. Într-un interviu publicat miercuri în săptămânalul Die Zeit din Germania, fostul cancelar Angela Merkel a declarat că ”acordurile de la Minsk au fost o încercare de "a acorda timp Ucrainei" pentru a-şi construi apărarea.

Şeful statului francez a anunţat la începutul lui decembrie că va discuta "în curând" cu Putin, în special despre problemele de securitate legate de "programul nuclear civil" din Ucraina.

KIevul se va bucura și de sprijinul Statelor Unite, i-a declarat duminică lui Zelenski președintele Biden.

Discuţia telefonică de duminică a avut loc într-un context în care forţele ruse vizează infrastructurile serviciilor publice de bază, provocând, printre altele, întreruperi de electricitate ce afectează milioane de oameni pe timp de iarnă. Zelenski i-a mulţumit lui Biden cu prilejul unei ”conversaţii fructuoase”, în care au discutat despre continuarea cooperării în materie de apărare şi de protejare a sectorului nostru energetic.

Washingtonul a indicat la începutul lui decembrie că Occidentul nu va face presiuni asupra lui Zelenski pentru a negocia cu Rusia, apreciind că alegerea aparţine preşedintelui ucrainean, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!