Construcția interconexiunilor noi cu România îi va permite Republicii Moldova să exporte energie electrică regenerabilă
Social 17 septembrie 2024, 16:36 | 253

Construcția interconexiunilor noi cu România îi va permite Republicii Moldova să exporte energie electrică regenerabilă, a declarat în cadrul Moldova Business Week, ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit acestuia, către anul 2050, Guvernul își propune trecerea de la combustibili fosili la energie electrică.

Interconexiunile noi cu România vor permite, de asemenea și importul energiei necesare pentru perioadele din zi cu consum mare, susține Victor Parlicov.

COMUNICATUL MINISTERULUI ENERGIEI: "Când vom termina de construit noile linii de tensiune înaltă cu România, vom deveni cel mai deschis sistem energetic de pe continent, căci interconexiunile vor avea o capacitate de cinci, șase ori mai mare decât vârful de consum."

Ministrul Energiei este de părere că Republica Moldova poate să aibă rolul de pod energetic pentru reconstrucția Ucrainei, dar și de producător și exportator de energie regenerabilă. Potrivit lui Victor Parlicov, 64% din locuințe se încălzesc în continuare cu lemne de foc și sobe ineficiente energetic, dar către anul 2050, statul își propune creșterea eficienței energetice și trecerea de la combustibili fosili la energie electrică, care va permite decarbonizarea sectorului energetic și atingerea obiectivelor de zero emisii nete de dioxid de carbon.

În anul 2025 urmează să fie dată în exploatare linia electrică Vulcănești – Chișinău, iar până în 2029 - alte două linii – Bălți – Suceava și Strășeni – Gutinaș, localitate din județul Bacău.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie