Sholz a declarat într-o conferință de presă că Germania va sprijini Republica Moldova în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană
Social 22 august 2024, 20:16 | 164

Germania este alături de Republica Moldova și o va sprijini din răsputeri. Este mesajul transmis de cancelarul german Olaf Scholz, aflat miercuri într-o vizită la Chișinău. „Relațiile noastre sunt strânse și bazate pe încredere”, a subliniat cancelarul în fața presei, alături de președintele Maia Sandu.

Olaf Scholz a fost întâmpinat cu onoruri militare la Guvern de omologul său, Dorin Recean. Apoi, oficialul de la Berlin a mers la Președinție, unde a discutat cu Maia Sandu. Ulterior, Sholz a declarat într-o conferință de presă că Germania va sprijini Republica Moldova în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană, în contextul războiului din Ucraina și amenințărilor care vin din afară.

OLAF SHOLZ, cancelarul Germaniei: "Suntem conștienți de modul în care Republica Moldova suferă de pe urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ştim că actori pro-ruşi, Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova, mai ales pe fundalul alegerilor prezidenţiale şi al aderării ţării la Uniunea Europeană."

Olaf Sholz a apreciat eforturile pe care le depun autoritățile de la Chișinău în parcursul de aderare.

OLAF SHOLZ, cancelarul Germaniei: "Ați demonstrat pași reformatori importanţi. Este important să continuaţi această cale pe parcursul dumneavoastră european. Pentru noi, în Germania, un lucru este clar că trebuie să sprijinim această cale europeană. Extinderea Uniunii Europene este în interesul Uniunii Europene, este în interesul strategic atât al Germaniei, cât şi al Republicii Moldova."

Președintele Maia Sandu a declarat în context că Germania a fost dintotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Republica Federală Germania este al cincilea cel mai important partener comercial al ţării noastre şi al şaptelea cel mai mare investitor, contribuind la crearea a mii de locuri de muncă prin companiile cu capital german care activează în țara noastră. Cu ajutorul Germaniei, Moldova îşi consolidează rezilienţa în faţa ameninţărilor la adresa securităţii naţionale."

Vizita lui Olaf Scholz la Chișinău are loc la 12 ani după cea efectuată de fostul cancelar german, Angela Merkel. Olaf Scholz a fost în Republica Moldova anul trecut cu ocazia Summitului Comunităţii Politice Europene, iar preşedintele Maia Sandu a întreprins în luna mai o vizită oficială la Berlin, unde a fost primită de cancelarul federal german.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie