Pe parcursul anului trecut, judecătorii au emis 34 de sentințe pentru infracțiuni de violență în familie
Social 23 august 2024, 20:26 | 244

Pe parcursul anului trecut, judecătorii au emis 34 de sentințe pentru infracțiuni de violență în familie. Astfel, 15 inculpați au primit pedepse de muncă neremunerată în folosul comunității, șase făptași au fost condamnați la închisoare, iar în cazul a nouă indivizi a fost aplicată măsura de suspendare condiționată a pedepsei. Combaterea violenței, mai ales împotriva femeilor, este un obiectiv stabilit în planurile instituționale ale statului. Prin ordinul procurorului general a fost aprobat un plan de acțiuni pentru realizarea programului național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie în perioada 2023-2027.

Formele de violență în familie sunt multiple. Circa 60% dintre femei pe parcursul vieții s-au confruntat cu violență psihologică, 55% - cu forme ale violenței psihologice orientate spre izolare socială, iar fiecare a zecea femeie cel puțin o dată a suferit din cauza violentei economice. De asemenea, circa 40 la sută dintre femei au fost supuse cel puțin o dată violenței fizice, iar circa 20% dintre acestea – violenței sexuale.

MARIANA GORNEA, procuror: "Procurorii au finalizat urmărirea penală în 592 de cauze penale cu trimiterea cauzelor în instanța de judecată pentru examinare, fiind ulterior pronunțate 614 sentințe de condamnare a agresorilor."

În mai mult de jumătate din cazurile înregistrate pe parcursul anului 2023, agresorul este bărbat, iar femeia este victimă. Cu toate acestea, comparativ cu 2022 se atestă o scădere a numărului de cazuri în care agresorul este bărbat, iar victima este femeie. Au fost 45 de cazuri în 2022 și 39 în 2023.

MIHAIL BOIȘTEAN, avocat: "Dacă vorbim despre adresările directe, ele sunt puține și au loc doar atunci când presupusa victimă, o persoană care a fost implicată în asemenea situație, cunoaște fie personal avocatul, fie are o recomandare foarte bună de la o persoană de încredere și este asigurată că tu o să-i păstrezi confidențialitatea și o să o tratezi în modul cuvenit."

Ce planuri au autoritățile pentru combaterea violenței și protecție a victimelor, dar și ce ajustări legislative se vor face pentru pedepsirea agresorilor, aflați duminică la emisiunea „Patrula Jurnal TV”. La fel, veți afla povestea Tatianei Iurco, o femeie care în pofida faptului că a fost supusă ani la rând violenței fizice și psihologice, a pus capăt acestui cerc vicios și și-a schimbat viața.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie