În Republica Moldova rămân tot mai puțini oameni din cauza migrației masive
Social 23 august 2024, 20:20 | 437

În Republica Moldova sunt tot mai puțini oameni din cauza migrației masive. După 33 de ani de la declararea independenței, numărul locuitorilor s-a redus cu 1,6 milioane de locuitori. În aceeași perioadă, veniturile cetățenilor a crescut de circa două ori. Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Populația Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului a scăzut cu 1,6 milioane de locuitori de la 4,54 milioane. Astăzi suntem cam două milione 720 de mii, dintre care pe malul drept suntem două milioane 420 de mii. Suntem într-o scădere cu un milion 800 de mii."

Veaceslav Ioniță notează că de la obținerea independenței Republicii Moldova, veniturile locuitorilor au crescut considerabil.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În anul 1991, în Republica Moldova salariu era de 434 de ruble, iar pensia 210 ruble. În acest an, cel mai probabil ajungem la 14200 de lei salariu și 3850 de lei media pensia. Dacă observați față de 2020 salariu cel puțin nominal a crescut de aproape două ori.În acest an, noi prima dată în dreapta Nistrului vom avea salariile practic de două ori mai mari."

În cei 33 de ani de independență, s-au înregistrat anumite progrese, inclusiv în domeniile tehnologic sau medical, însă la multe capitole avem restanțe, spun oamenii.

Unii tineri spun că-și văd viitorul acasă. Alții se plâng de salarii mici.

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, în anul 1991, în Republica Moldova erau 1,5 milioane de salariați și 582 de mii de pensionari, iar în prezent sunt 625 de mii de salariați și 530 de mii de pensionari. Numărul mic al angajaților se explică prin faptul că foarte mulți cetățeni apți de muncă aleg să muncească în străinătate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie