Guvernul va aloca în următoarele două săptămâni o sută de milioane de lei pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri
Social 21 august 2024, 20:10 | 368

Guvernul va aloca în următoarele două săptămâni o sută de milioane de lei pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri din cauza secetei sau a ploilor cu grindină. Banii vor fi luați din Fondul de intervenție în agricultură. De asemenea, vor fi identificate surse financiare suplimentare și soluții pe termen lung. Pe de altă parte, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spun că acești bani nu acoperă toate pagubele și cer instituirea stării excepționale în agricultură.

Membrii asociației susțin că alocarea de către Guvern a sumei de o sută de milioane de lei pentru fermieri, sub formă de ajutor, este insuficientă și spun că singura soluție este declararea stării de urgență în agricultură. Potrivit lor, doar în raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești, pierderile se estimează la 135 de milioane de lei pentru culturile din prima grupă.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: "Dacă nu declarăm stare de urgență în țară, nu are șansă Guvernul nostru să obțină ajutor consistent din partea instituțiilor financiare, fie că vorbim despre Fondul Monetar Internațional, băncile internaționale sau Uniunea Europeană. Cum poți să primești un ajutor financiar dacă nu declari că situația este gravă? Soluțiile pe termen scurt sunt binevenite, adică aceste 100 de milioane de lei, dar să fie oprite în primul rând executările și calcularea penalităților, dar și majorarea dobânzilor."

Alți agricultori afirmă însă că a venit timpul pentru schimbarea culturilor tradiționale, precum porumbul și floarea-soarelui, pe cele netradiționale, precum cânepa, care sunt mai rezistente la condițiile climaterice nefavorabile.

ION RAȚĂ, președintele Asociației Câneparilor: "Majoritatea au înțeles deja că trebuie să mergem puțin pe altă cale. Trebuie să schimbăm paradigma. Nu mai merge porumbul, grâul, grupa întâi. Sunt președintele Asociației Câneparilor și promovez această cultură, pentru că este rezistentă la secetă. Are o valoare foarte importantă."

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că așteaptă ca fiecare asociație de agricultori să desemneze câte o persoană pentru a repartiza cât mai repede cele o sută de milioane de lei fermierilor care au înregistrat pierderi.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Ministerul Agriculturii va cere ca asociațiile de profil să delege câte o persoană, ca întotdeauna prin metode inclusive și foarte transparente, și să fie elaborat regulamentul de repartizare a celor o sută de milioane de lei. Împreună cu agricultorii, Ministerul Agriculturii va elabora acest mecanism. Între timp, sperăm că vor fi depuse toate actele până la capăt, ca să poată beneficia agricultorii în cel mai scurt timp de repartizarea acestora."

Asociația „Forța Fermierilor” cere însă o întrevedere cu șefa statului, Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu membrii comisiei parlamentare speciale. În caz contrar, agricultorii amenință cu proteste la nivel regional și național.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până ieri, au fost constatate pierderi suferite de fermieri în 2428 de cazuri. 97 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de condițiile climaterice nefavorabile. Culturile de porumb au fost afectate cel mai mult.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie